De Chocolade | Caringe chocoladewerken
Chocoladewerken van Caringe
Een eeuwenoude lekkernij...
Nieuw! In ons assortiment
Zeeuwse Chocolademosselen. Kom langs en proef het nieuwste pareltje in ons assortiment.

De Chocolade

Het Product

De belangrijkste landen waar plantages met cacaobomen staan zijn: Brazilië, Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Kameroen, Ecuador, Maleisië en het Caraïbische gebied.

De rijpe vruchten worden geplukt en de zaden (de bonen) met het vruchtvlees eruit gehaald. De bonen in het vruchtvlees worden tussen bananenbladeren gelegd en door de broei valt het vruchtvlees van de bonen af.

De bonen worden in de zon te drogen gelegd, verzameld en verpakt in zakken, klaar voor verscheping naar de producerende landen.

Het is geprobeerd om in de landen waar de bonen groeien ook de chocoladeproductie op te zetten, maar dat is op een mislukking uitgelopen.

Amsterdam is in Europa de belangrijkste aanvoerhaven van de bonen. Cacaobonen zijn wereldwijd een marktgevoelig product, wat wil zeggen, dat de markt de prijs bepaalt. Dus net als bij koffie en aardolie.

De bonen worden geleverd aan de chocoladefabrieken. De Nederlandse fabrieken waren uiterst belangrijk in de wereld van chocolade. Denk aan namen als Droste, Van Houten, Bensdorp, Grootes, Korff, Blooker, enz. Namen die praktisch allemaal verdwenen zijn, of alleen nog als handelsnaam bestaan.

Een oorzaak daarvan is onder andere mismanagement, waardoor men niet meegroeide met de technische ontwikkelingen en te lang met verouderde machines is blijven werken.

Veel chocoladefabrieken kopen hun chocolade in vloeibare vorm, getransporteerd door tankwagens, bij enkele groot-producenten in de Benelux als Barry-Callebaut, Nestlé en nog enkele kleinere.

Als de cacaobonen in de chocoladefabrieken aankomen, moeten ze nog een reeks bewerkingen ondergaan voordat het product chocolade  ontstaat.

Allereerst worden de bonen verhit, waardoor de schil van de boonkern verwijdert wordt. De verhitte bonen worden vervolgens fijngemalen tot een cacaomassa, waar de cacaoboter uitgeperst wordt. Cacaoboter is het dure bestanddeel, dat zeer gewild is voor andere producten, zoals bijvoorbeeld cosmetica. De resterende cacaomassa is een bittere stinkende stof, die een verdere behandeling ondergaat, waarbij zuren uit de massa gehaald worden. De pasta die tenslotte overblijft, de cacaomassa, wordt weer vermengd met cacaoboter, suiker en voor melkchocolade met melkpoeder.

Witte chocolade is feitelijk geen chocolade, maar een mengsel van cacaoboter, suiker en melkpoeder. Dit is voor diegene die allergisch is voor chocolade een goed bericht, want van “witte chocolade” kan meestal zonder problemen genoten worden.

Chocoladefabrieken verkopen de chocolade aan de verwerkende industrieën in vloeibare of vaste vorm. De vloeibare vorm wordt in kwantiteiten vanaf 3 ton geleverd, voor grotere industrieën. De kleinere, zoals bijvoorbeeld de chocolatiers-patissiers kopen de chocolade in ‘broden’ van 5 kg. Deze ‘broden’ of blokken worden gesmolten en verwerkt.

Chocolade is een product dat goed bewaard kan worden, omdat er geen vocht in zit. Een koele (16- 20° C is een prima temperatuur), vochtvrije plaats is echter aan te raden. Ongevulde chocolade is ook zeer gevoelig voor geur, dus moet het zeker niet bij sterk geurende producten worden bewaard. Gevulde chocolade als bonbons bestaan vaak uit een zeer kwetsbare, bederfelijke vulling, maar een echte liefhebber zal deze bonbons zeker niet oud laten worden.

Hoe maken we iets van chocolade of hoe vormen we chocolade?

Als de chocolade getempereerd is (verwarmen en gecontroleerd afkoelen), dan kan deze eenvoudig gebruikt worden door er aardbeien of druiven in te dompelen. Men kan het ook uitstrijken op boterhampapier en er figuren uit snijden of uit steken voordat de chocolade helemaal opstijft. Deze kan ook gebruikt worden om dessertcoupes mee te maken. Neem kleine plastic bekertjes en giet ze vol met chocolade. Giet de chocolade er weer uit en je zal zien dat er een laag chocolade in het bekertje achterblijft. Zet ze met de opening naar onder op boterhammen papier en plaats ze in de koelkast. Na een twintig tal minuten is de chocolade opgesteven, maar ook een beetje gekrompen. Men kan ze uit het plastic bekertje halen en opvullen met tiramisu, ijs of sorbet. Een toef slagroom geeft de perfecte afwerking en men heeft een heerlijk dessert.

Geschiedenis Choco

Hoe kan het dat chocoladefiguren hol zijn ?

Om een figuur te maken zoals een St. Nicolaas, een paashaas of een paasei, een chocoladevorm nodig. Deze werden vroeger van metaal (blik) vervaardigd, maar tegenwoordig worden deze van hoogwaardige kunststoffen gemaakt.

Een vorm wordt geheel of gedeeltelijk met vloeibare getempereerde chocolade gevuld. Daarna wordt de vorm rondgedraaid en weer leeggegoten. De chocolatier zorgt er echter voor, dat er voldoende aan de wanden van de vormen blijft hangen. De chocoladevorm wordt zo lang bewogen om een goed verdeelde chocolade laag te houden tot deze niet meer vloeit. Kort daarvoor is op een vetvrij papier een laag chocolade gestreken, waar de vorm op wordt geplaatst.

Copyright Caringe Chocolade 2015| Site realisatie: Website Zeeland Op