Waar of Niet Waar.. Feit of fabel over chocolade
Chocoladewerken van Caringe
Een eeuwenoude lekkernij...
Nieuw! In ons assortiment
Zeeuwse Chocolademosselen. Kom langs en proef het nieuwste pareltje in ons assortiment.

Waar of Niet Waar..

Waar of Niet Waar..

Bij de samenstelling van deze bijdrage is gebruik gemaakt van een document van Master Foods, dat werd opgesteld in samenwerking met Nicolas Guggenbohl hoofdredacteur van “Health and Food” en Chris Provoost voedingsconsulent.

Van chocolade wordt men dikker.

Niet waar, een zwaarlijvig persoon moet eerst vermageren door de totale energie inname van zijn voeding te controleren, zowel eiwitten, vetten als koolhydraten Een regelmatige beperkte consumptie van chocolade geïntegreerd in het voedingspatroon en aangepast aan het ideaal gewicht, bevordert geen gewichtstoename. Deze consumptie kan zelfs overwogen worden bij een calorie-arm dieet, op voorwaarde dat de controle behouden wordt over de energie inname over de ganse dag. Hoe hoger het cacaogehalte in de chocolade, hoe lager het gehalte aan koolhydraten.

Chocolade verhoogt de cholesterol.

Niet waar, want cacaoboter is rijk aan onverzadigde vetzuren (32% oliezuur en 3% linolzuur op de totale vetten). Onder de verzadigde vetzuren vindt men 43% palmitinezuur en 41% stearinezuur.

Het stearinezuur wordt snel in het organisme in oliezuur omgezet. Oliezuur is bekend om zijn cholesterolverlagende werking, doordat het een verlagend effect heeft op het LDL cholesterol en verhogend effect op het HDL cholesterol, wat de bloedplaatjesklontering helpt verminderen. Om deze reden is het stearinezuur, hoewel een verzadigd vetzuur, niet atherogeen.

Chocolade veroorzaakt levercrisissen.

Niet waar, dat chocolade schadelijk zou zijn voor onze lever is een fabeltje. De lever is de zondebok voor vele kwalen. Biologische testen geven geen aanwijzingen van de bloed-parameters van de hepatische functie. Het is wel zo, dat na het eten van een vetrijke maaltijd er ernstige galkolieken kunnen ontstaan bij mensen met galstenen.

Chocolade is moeilijk verteerbaar.

Niet waar, wanneer de chocolade van uitstekende kwaliteit is, maar men kan evenwel beter chocoladeconsumptie vermijden in aansluiting op een zware maaltijd. Chocolade doet de druk op de onderste sluispier van de maag verlagen, wat het terugvloeien van de zure darminhoud kan bevorderen.Daarom is chocolade niet aan te raden voor mensen die gevoelig zijn voor zure oprispingen.

Chocolade heeft een zenuwprikkelende werking.

Misschien indirect, maar de chemie van de liefde is erg complex. In de 16e eeuw was de chocolade rijk aan kruiden, die aan de oorsprong kunnen liggen van het zinnenprikkelend effect (kaneel, kruidnagel, peper, vanille en anijs). Vandaag bevat chocolade enkel suiker, cacao en eventueel vanille. Dit is een plant die een gematigde zinnenprikkelende reputatie heeft. Wat de cacao betreft heeft nog geen enkele moderne wetenschappelijk studie dit effect bevestigd. De opwekkende en opbeurende rol van cafeïne en theobromine kan de ontwikkeling van een seksuele activiteit alleen maar bevorderen.

Chocolade veroorzaakt migraine. (een met tussenpozen terugkomende hoofdpijn aan één zijde van de schedel)

Niet waar, chocolade op zich veroorzaakt geen migraine. Er zijn echter bij iedere mens individuele ontvankelijkheidsfactoren. In chocolade zit wel tyramine, dit is een amine dat een indirecte rol speelt in het stimuleren van het sympatisch hersenstelsel. Deze stof wordt normaal zonder problemen afgebroken in het lichaam door een enzym, de monoamineoxidaze. (Een enzym is een eiwitachtige stof die in levende cellen verschillende scheikundig reacties doet verlopen) Wanneer die of de isomeren hiervan ontoereikend zijn of geremd worden, kan de opgestapelde tyramine er de oorzaak van zijn dat de vaatactieve substanties vrijkomen en die kunnen dan een onverwachte migraine veroorzaken. Dergelijke vormen van migraine komen zelden voor.

Chocolade bevordert acné (is een lichte huiduitslag,vooral jeugdpuistjes, veroorzaakt door mee-eters):

Niet waar, acné heeft verschillende oorzaken. Alleen totaal vasten vermindert de talgafscheiding met ongeveer 30%. Psychische factoren, als stress, bevorderen de acné door verhoging van de seborrhoe.

Chocolade veroorzaakt cariës (tandbederf)

Niet waar, chocolade kan ten hoogste een uitbreiding ervan bevorderen zoals dit ook het geval is met andere voedingsmiddelen. Cariës ontstaat als een aantal factoren aanwezig zijn:

Micro-organismen, die zich zullen vormen en hiervoor de suikers uit de voeding verbruiken. Deze zuren tasten het gemineraliseerde weefsel van het tandglazuur aan.

De erfelijke factoren van de mens, die zorgen voor een tandglazuur van min of meer goede kwaliteit, een specifieke samenstelling van het speeksel en een plaatselijke immuniteit, zijn wezenlijk belangrijk.

De tijd dat de koolhydraten in contact zijn met de tanden is te beperkt. Chocolade verlaat de mond sneller dan brood of bijvoorbeeld rozijnen. Cacao bevat drie soorten substanties die een sterke anti-cariogene werking hebben. (Looizuren, waarvan 6% polhydroxyphenol de ontwikkeling van microben voorkomen; het fluor verstevigt de weerstand van het glazuur; fosfaten, die de zuren, gevormd door het metabolisme van de suikers verwijderen). De beste garantie voor de bescherming van de tanden is nog altijd een goede mond- en tandhygiëne

Chocolade verenigt interessante voedingseigenschappen met het genot van gastronomie.

Waar, chocolade is niet verantwoordelijk voor de gezondheidskwaaltjes die er vaak ten onrechte aan toegeschreven worden. Chocolade heeft interessante voedingseigenschappen en geen negatief effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Cholesterol is een glanzende vettige stof behorend tot de groep van de sterolen, die bij de mens vooral gevormd wordt in de lever, in de ingewanden en de huid. In de gal kan een hoge concentratie ervan leiden tot de vorming van galstenen. Chocolade blijft een genotmiddel dat zeker niet verboden moet worden en perfect geïntegreerd kan worden in een gezond voedingspatroon.

Chocolade heeft een opwekkende en anti-depressieve werking

Waar, chocolade bezit inderdaad een opwekkend effect, dankzij de theobromine (in fondant 426 mg/100 g en in melkchocolade 169 mg/100 g) de pherylethylamine en de serotonine die het bevat. Chocolade verhelpt depressieve stemmingen dankzij de xanthogene basis die de adrenalinere-ceptoren blokkeren en de stresseffecten verminderen. Chocolade is een genotsmiddel, omdat het in staat is om endorfine te laten afscheiden door het organisme. Endorfine is een door de hersenen voortgebrachte stof, die op morfine lijkt en een pijnstillende en opbeurende werking heeft. De inname van iets lekkers vermindert de afscheiding van adrenaline dat stress veroorzaakt.

Copyright Caringe Chocolade 2015| Site realisatie: Website Zeeland Op